VOETSCHIMMEL BESTRIJDEN

Voetschimmel kan veel last geven

Het kan gaan jeuken. De huid wordt rood en gaat extra schilferen. Je ziet losse velletjes en eventueel blaasjes, kloofjes, wondjes of verweking van de huid met een witte verkleuring. Voetschimmel kan ook kalknagels veroorzaken. Dat zijn verkleurde en vervormde teennagels.

Hieronder staan vaak toegepaste mogelijkheden voor de bestrijding van voetschimmel. 

Antischimmel medicijnen

  • Crème: op voeten
  • Strooipoeder: op voeten + in schoenen
  • Tabletten en capsules: via de mond

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) is de beroepsvereniging van de Nederlandse dermatologen (huidartsen). Zij geven op hun website1 de onderstaande adviezen over antischimmel medicijnen. Bron d.d. 16-11-21: https://nvdv.nl/patienten/dermatologie/zoek-een-huidaandoening/voetschimmel

Crème

"In het algemeen wordt een voetschimmel behandeld met een crème, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt. Deze crème moet één- of tweemaal per dag worden aangebracht op de huidafwijkingen. De crème moet nog 2 weken gesmeerd worden nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen."1


Aanvulling door ZWEETVOETEN.com:

Als je antischimmel crème wilt gebruiken, laat je dan eerst goed informeren over de nadelige bijwerkingen die op kunnen treden en over interacties met andere medicijnen. Uiteraard geeft de bijsluiter betrouwbare informatie over het medicijn. Jouw huisarts heeft daarnaast ook nog informatie over jouw persoonlijke gezondheidssituatie en kan je dus goed informeren.


Strooipoeder

"Daarnaast kan een poeder worden voorgeschreven, waarin een antischimmelmiddel is verwerkt. Dit poeder kan op de voeten en in de schoenen worden gestrooid. Daarnaast is het advies om iedere dag schone sokken aan te trekken."1

Tabletten en capsules (via arts)

"Bij uitgebreide infecties en bij schimmelnagels is behandeling nodig met tabletten of capsules. De geneesmiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn terbinafine en itraconazol. Bij een voetschimmel duurt de behandeling ongeveer een maand en bij schimmelnagels aan de voeten 3 tot 6 maanden. Het lukt echter niet altijd om een schimmelinfectie aan de teennagels te laten genezen.

De behandeling met terbinafine en itraconazol wordt meestal goed verdragen. Belangrijk is wel om uw arts te vertellen of u andere medicijnen gebruikt of als u weet dat u leverproblemen heeft."1

Adviezen bij medicijngebruik

  • Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies
  • Lees aandachtig de bijsluiter
  • Vraag raad aan uw arts of apotheker

Wat kun je zelf verder nog doen?

Op de website van de NVDV staan de volgende tips:

  • "Droog de voeten altijd goed af, vooral tussen de tenen.
  • Na het baden, moeten de voeten goed worden afgedroogd, vooral tussen de tenen.
  • Trek elke dag schone katoenen sokken aan.
  • Draag ventilerende schoenen. Open schoenen zijn uiteraard ideaal, maar in ons klimaat niet altijd te dragen. Anders hebben leren schoenen de voorkeur, die ventileren het beste.
  • Draag slippers in openbare badruimten. Op blote voeten lopen is goed voor de genezing, maar in openbare badruimten is het aan te bevelen badslippers te dragen.
  • Was ondergoed en sokken minimaal op 60 graden om de schimmel in uw kleding te verwijderen."1

Welke sokken tegen schimmelinfectie?

Kies voor sokken die jouw voeten helpen droog en fris te zijn. Hoe minder zweet, hoe minder kans op voetschimmel.2,3 Je kunt bovenop een schimmelinfectie ook nog een infectie met bacteriën aan de voeten krijgen. Kies in dat geval, of om dat juist te voorkomen, antibacteriële sokken. Bijvoorbeeld sokken die zilver-deeltjes bevatten 

Is voetschimmel te genezen?

De website van de NVDV schrijft daar het volgende over: "Voetschimmel is goed te behandelen, maar de kans bestaat dat de infectie weer terugkomt. De kans dat dit gebeurt is voor iedereen verschillend. Patiënten met zweetvoeten zullen bijvoorbeeld sneller weer last krijgen van een schimmelinfectie."1

BIJPASSENDE PRODUCTEN

Kom meteen in actie


Crème tegen voetschimmel


Strooipoeder in schoeisel: met anti-schimmelmiddel

Onderstaand strooipoeder bevat miconazol. Dat is een anti-schimmelmiddel dat vaak wordt voorgeschreven door artsen.


Tabletten en capsules

Als je tabletten of capsules wilt, bespreek dat dan met jouw huisarts.


Handdoeken


Sokken bij zweetvoeten

Ga voor sokken die jouw voeten helpen droog en fris te zijn, naar beschermendesokken.nl.


Antibacteriële sokken


Open schoeisel dames (voorbeelden)


Open schoeisel heren (voorbeelden)


Open schoeisel kinderen (voorbeelden)



Badslippers tegen besmetting



Referenties

  1. Nvdv.nl [Internet]. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Huidaandoeningen: voetschimmel - zwemmerseczeem, tinea pedis [geciteerd op 16-11-2021]. Beschikbaar via: https://nvdv.nl/professionals/dermatologie/zoek-een-huidaandoening/voetschimmel.
  2. Boboschko I, Jockenhofer S, Sinkgraven R, Rzany B. [Hyperhidrosis as risk factor for tinea pedis]. Hautarzt 2005;56(2):151-5. Duits.
  3. Walling HW. Primary hyperhidrosis increases the risk of cutaneous infection: a case-control study of 387 patients. J Am Acad Dermatol 2009;61(2):242-6.
  4. Thuisarts.nl [Internet]. Ik heb voetschimmel [geciteerd op 6-12-2021]. Beschikbaar via: https://www.thuisarts.nl/voetschimmel/ik-heb-voetschimmel.